El projecte | Print your souvenir

the_project_bn


Un souvenir alternatiu

El primer que ens ve al cap quan pensem en un souvenir són les estatuetes de sevillanes de les Rambles. Aquest és el problema resumit en una frase. Aquí no en tenim de sevillanes, i Barcelona no són només les Rambles.

En el món globalitzat en que vivim, on totes les respostes són al Google i està de moda viatjar, les ciutats s’han convertit en marques reclam de turisme.

La realitat d’aquestes es simplifica, es redueix a 4 icones que representen l’indret perquè el turista les consumeixi, i aquest, que normalment ja les coneix abans de sortir del seu lloc d’origen, les busca com si fossin l’única realitat existent.

El souvenir i el viatger han sigut un binomi inseparable des de temps remots. Al turista li costa resistir-se a endur-se un trosset del viatge, de la etapa idíl·lica de les seves vacances, perquè d’alguna manera vol que perdurin al tornar a la realitat quotidiana. El problema ve quan el que s’emporta no és més que una icona que ha sigut inventada i posada allà per que ell la consumeixi. Aquesta, per tant, ja no representa l’indret visitat, sinó al propi turista, a la caricatura d’aquest.

Els primers souvenirs, tal com diu la paraula, eren records de viatge; trofeus de territoris conquerits o testimonis de vivències viscudes. Els souvenirs actuals ja ni tan sols evoquen un record personal. No animen al turista a conèixer la realitat autèntica de l’indret visitat sinó que es centren en allò que ven, que és simple i apte per al turisme manufacturat. Els souvenirs actuals no són tampoc suficientment personalitzats com per representar quelcom tan personal com un record.

Per tot això, la meva intenció ha sigut imaginar una alternativa. I fer-la realitat. Es tracta d’una invitació al turista a anar més enllà: li faig l’equipatge perquè es construeixi un souvenir a la mida dels seus records. La idea es formalitza a través d’una maleta on trobarà els elements necessaris per capturar en tres passos un instant del seu viatge i emportar-se’l a casa seva en forma de petjada. Una mena de fotografia tàctil 3D que li permetrà reviure el moment imprès amb només mirar la peça o acariciar-la.

El souvenir proposat per tant funciona en un àmbit universal i no està lligat a cap identitat local. Està pensat perquè la identitat de l’objecte li otorgui el propi usuari de manera que sigui autèntica. Si el turista és qui materialitza el souvenir, segur que la peça és perfecte per ell. Representarà el record que esculli i l’indret visitat. En definitiva, la meva proposta és un objecte que poden ser mil objectes. Una peça inacabada que necessita d’un subjecte que li doni vida. Un bitllet pel turista aventurer per trepitjar la realitat local quan viatja i l’oportunitat d’endur-se un bocinet d’aquesta realitat.